Even voorstellen: de treatmentplanner

Een treatmentplanner is een ervaren tandartsassistente met de juiste communicatieve vaardigheden. Zij kan op een zorgvuldige en prettige manier patiënten uitleg geven over de organisatie van de praktijk, de inhoud van een behandelplan, de begroting en de verschillende behandelingen die nodig zijn om het behandelplan uit te voeren en de daarvoor benodigde tijd.

In zowel de Verenigde Staten als Canada en Groot Brittanië is de functie niet meer weg te denken uit de moderne tandheelkundige praktijk. Ruim 10 jaar geleden ben ik gestart om naast mijn werkzaamheden als praktijkmanager expliciet tijd en energie te stoppen in de ontwikkeling van de functie binnen de praktijk en hebben we daar de eerste ervaringen mee opgedaan.

Elke praktijk die meer voor de patiënten wil betekenen, die naast onderhoud ook inzicht geeft in de mogelijkheden op de middellange – en lange termijn, kan baat hebben bijeen treatmentplanner.

Juist omdat de dagelijkse gang van zaken in een praktijk druk is, is het voor zowel het team als voor de patiënt een prettig gevoel dat de tratmentplanner op een rustige plek in de praktijk (bv. een behandelplan bespreekkamer) alle informatie kan toelichten en/of verifieren.

Haar taken bestaan onder andere uit:

  • Ontvangst van nieuwe patiënten
  • begeleiding bij de intake van nieuwe patienten
  • Informatie geven over voorgestelde behandelingen en eventuele alternatieven
  • Schriftelijke uitwerking van behandelplan en begroting
  • Het vervolgen van ingezette trajecten (zowel administratief, logistiek als communicatief)

In de komende weken zal ik niet alleen het takenpakket en de voordelen van de treatmentplanner uitgebreid toelichten maar zal ik ook de rol bespreken die ze daarnaast speelt  bij de verslaglegging, het preventiebeleid van de praktijk, de financiële administratie en- afspraken en het service niveau van de praktijk.